• 23 juni 2024
 Wat is een bakwagen?

Wat is een bakwagen?

Een bakwagen is niets minder dan een aanhanger met een bak. Deze aanhangwagens hebben de wielen aan de zijkant van de open bak. Daardoor blijft het zwaartepunt in het midden van de aanhanger. Wanneer hij beladen is, ligt hij dankzij deze middenas stevig op de weg. Bakwagens zijn beschikbaar in verschillende materialen. Zo kan je een bakwagen in een houten uitvoering krijgen, maar ook in een aluminium uitvoering. En kan je kiezen voor een geremde of ongeremde versie. Verder zijn ze beschikbaar met een tandemas, maar ook als enkelas bakwagen. Een bakwagen heeft een gewichtslimiet van 750 kg.

Bakwagen merken

De bakwagen is de meest gebruikte aanhanger en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Wanneer je een bakwagen wilt kopen moet je rekening houden dat ieder merk aanhanger, zijn eigen specificaties heeft. Er zijn dan ook vele merken bakwagens beschikbaar. Enkele bakwagen merken op een rijtje:

  • Konag
  • Easyline
  • Proline
  • Saris
  • Anssems

Voordelen enkelas bakwagen

Er komen veel voordelen kijken bij een enkalas bakwagen. Door zijn afmetingen blijft de aanhanger heel wendbaar. Ook is rijbewijs B is voldoende om een bakwagen te mogen besturen. Een bakwagen heeft een gewichtslimiet van 750 kg. Dit is het gewicht van de aanhanger inclusief de belading. Door het gewichtslimiet kan vrijwel iedere auto met een trekhaak de bakwagen voorttrekken. Wanneer je toch een zwaardere aanhanger wilt besturen, zul je een rijbewijs B+ of rijbewijs BE moeten halen. Een enkelas aanhanger kan gehuurd worden bij vrijwel iedere bouwmarkt.

Geremd of ongeremd

Wat is het verschil tussen een geremde of ongeremde aanhanger? Bij een geremde aanhanger gebeurt het remmen door een oplooprem. Wanneer de auto afremt, duwt de beladen aanhanger de auto aan. Maar bij een geremde aanhanger wordt met een hefboom een kabel aangetrokken die ervoor zorgt dat de remmen van de aanhanger mee remmen met de auto. Door deze extra rem, komt de zware lading in combinatie met het voertuig eerder tot stilstand.

Onderhoud

Moet ik onderhoud plegen aan mijn enkelas bakwagen ? Net als een auto heeft een aanhanger onderhoud nodig. Wanneer je lang wilt profiteren van het gemak van een bakwagen zal de bakwagen moeten laten onderhouden bij een onderhoudspunt. Heb je je aanhanger nodig voor werk? Bij veel van deze onderhoudsbedrijven krijg je een leen aanhanger mee.

Gerelateerd