• 23 juni 2024
 Waarom is mijn computer zo traag?

Waarom is mijn computer zo traag?

Toen je je computer net nieuw had, zoemde hij als een bezig bijtje van programma naar programma, van website naar website, van game naar video. Soepel en snel. Maar na verloop van tijd begon je te merken dat het bezige bijtje steeds meer op een trage schildpad begon te lijken. Ook simpele taken als het opstarten van een nieuw programma, of het bekijken van een online filmpje, kostten steeds meer moeite. Hoe kan dat toch? Waarom wordt mijn computer zo sloom? Dat kan verschillende redenen hebben.

Wat is er slomer geworden?

Om een probleem te verhelpen, moet je eerst weten wat de oorzaak is. Dat geldt dus ook voor je trage computer. Sommige oorzaken zijn ook voor de leek makkelijk te achterhalen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je de gewoonte hebt je computer altijd in de slaapstand te laten staan als je hem niet gebruikt. Dat gaat een tijdje prima, maar het is verstandig de computer af en toe even helemaal uit te zetten en opnieuw op te starten. Sommige processen voert je computer namelijk alleen uit bij het afsluiten en opstarten. Heb je je computer dus al een tijd niet uitgezet en opnieuw opgestart? Probeer dat dan eerst. Misschien merk je dan meteen dat je computer weer een stuk sneller is.

Stoffig

Een ander veel voorkomend probleem met computers is stof. Je denkt misschien: maar mijn computer staat netjes onder mijn bureau, hoe kan er dan stof bijkomen? Of misschien stof je je laptop netjes elke week af met een vochtig doekje. Toch trekt een computer veel stof aan en kan dat voor problemen zorgen. Je ziet dat niet altijd aan de buitenkant! Als een computer hard moet werken (en dat doen ze allemaal) dan komt daar veel hitte bij vrij. Sommige delen van de computer worden zo heet dat ze gekoeld moeten worden met een ventilator. Deze zuigt koele lucht aan en blaast de hete lucht weer weg. Helaas wordt met de koele lucht ook vaak stof aangezogen en dit kan aan de binnenkant van je computer blijven hangen. Als je je computer makkelijk open kunt maken, kan het dus lonen even te controleren hoe stoffig de binnenkant is. Zie je stof, dan kun je dat voorzichtig met een droge doek of kruimeldief weghalen. Wel eerst de stekker uit het stopcontact!

Er zijn veel mogelijke oorzaken

Naast de makkelijke oorzaken, zijn er nog vele andere voor een trage computer: programma’s die in de achtergrond meedraaien, een overdaad aan tijdelijke bestanden, een te vol geheugen, een gefragmenteerde of versleten harde schijf en ook virussen of andere kwaadaardige software. Dit zijn allemaal mogelijke oorzaken van een slome computer die je misschien niet zo 1-2-3 kan achterhalen. Daarom is het een goed idee om de hulp in te schakelen van een expert. Met de juiste kennis, programma’s en apparatuur kan een deskundige achterhalen waar het probleem zit en het snel en veilig voor je oplossen. Voor je het weet zoemt dat bijtje weer vlijtig door je huis!

Gerelateerd