• 7 juli 2022
 Hoe kom ik van muggen af?

Hoe kom ik van muggen af?

Overlast van muggen in je woning, op school, in een kantoorpand of in bedrijven is natuurlijk geen pretje. In het voorjaar, in de zomer en het najaar zijn muggen hoogst irritant. Ze houden je ’s nachts wakker, prikken je huid lek en zijn overdag vaak ook vervelend aan het doen door rond je hoofd te vliegen. Gelukkig zijn er goede manieren om muggenoverlast aan te pakken. In dit blogartikel les je over welke methoden je kunt gebruiken om muggen te verjagen.

Gebruik horren of klamboes

Een efficiënte manier om muggen en andere insecten op een afstand te houden, is door gebruik te maken van raamhorren en, bijvoorbeeld op de slaapkamer, een klamboe. Door horren in je ramen (of een deur) te plaatsen kun je je huis gewoon lekker ventileren, maar komen muggen niet naar binnen. Heb je last van muggen in je slaapkamer, dan is een klamboe een perfecte oplossing. Deze kun je aan het plafond hangen en over je bed laten vallen. Zorg er hierbij voor dat de klamboe voldoende lengte heeft en helemaal tot op de grond valt. Geprikt worden kan nu niet meer. Lastig is misschien dat je de muggen nog wel kunt horen zoemen.

Koop een aantal vleesetende planten

Veel mensen weten niet dat ook vleesetende planten in je huis neerzetten je helpt om muggen te bestrijden. Vleesetende planten produceren een nectar, die muggen en vliegen aantrekt. Vleesetende planten worden ook wel Bekerplanten genoemd, omdat ze rode bekervormige bloemetjes hebben. Muggen en vliegen gaan op deze bekertjes zitten en vallen er vervolgens in. Naast Bekerplanten zijn er ook andere soorten vleesetende planten die helpen bij een muggenplaag. Een prima plant is bijvoorbeeld de Venus Vliegenval. Deze plant wacht tot er insecten op de blaadjes landen en klapt dan dicht. Of je kunt kiezen voor de vleesetende plant Mexicaans Vetblad. Een Mexicaans Vetblad heeft blaadjes waar een soort lijmachtige substantie op zit. Nadat vliegjes of muggen op het blad zijn geland, blijven ze vastkleven en kunnen ze niet meer wegvliegen.

Ook geurkaarsen kunnen een oplossing bieden

Verder kun je muggen tegengaan door in je woning of bedrijf geurkaarsen te gebruiken. Deze zogenoemde citronella kaarsen zijn effectief tegen muggen en houden ze op afstand. Ze scheiden een citroenachtige geur af, waar muggen en vliegen een hekel aan hebben. Tegenwoordig hebben citronella kaarsen een lange brandtijd: met één kaars kun je ongeveer 30 uur vooruit. Je kunt de kaarsen zowel in huis als in je tuin gebruiken.

Maak gebruik van een ventilator

In de zomer is het in Nederland steeds vaker tropisch warm en benauwd. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een ventilator in de woonkamer en/of slaapkamer te zetten om het interieur te koelen. Naast de lekkere koele lucht die je hiermee in huis verspreid, houd je met een ventilator ook muggen en vliegjes op afstand. Zij kunnen namelijk niet tegen de luchtstroom en blijven op afstand.

Antimuggenspray als oplossing

Ten slotte kun je ook antimuggenspray op je lichaam doen als je gaat slapen. Hierin zit een geurmiddel waar muggen niet van houden. Zo kun je lekker slapen, zonder telkens gestoken te worden!

Gerelateerd