• 3 juni 2023
 Hoe blijft de slaapkamer koel tijdens warme zomerdagen?

Hoe blijft de slaapkamer koel tijdens warme zomerdagen?

Deze vraag is steeds relevanter de laatste jaren. Bijna iedereen heeft het inmiddels wel ervaren hoe lastig het is om te slapen als het te warm is in bed. Gelukkig zijn er verschillende tips om de slaapkamer, zelfs tijdens een hittegolf, cool te houden.

Sluit de ramen op tijd

Als het buiten koeler is dan binnen, dan kunnen de ramen en de deuren open. Doe dit echter niet te vroeg. Er zijn zelfs dagen dat de deuren en ramen helemaal niet open kunnen. Dat is wanneer de minimumtemperatuur ook ’s nachts te hoog blijft. Houd de warmte dus buiten. Soms kan het verleidelijk zijn om een tochtje naar binnen te laten waaien. Is het buiten echter warmer dan binnen, dan is dit niet verstandig. Het huis wordt dan namelijk zeker niet koeler. Door de ramen op tijd te sluiten, komt er geen warme lucht van buiten naar binnen.

Zet apparaten uit

Apparaten produceren nog redelijk wat warmte. Ook trekken ze warmte aan. Dat is natuurlijk niet handig op dagen waarop je wilt dat het koeler wordt in huis. Zet alle apparaten die je niet nodig hebt uit. De slaapkamer en het huis warmen op die manier minder snel op. Daarnaast is het ook nog eens goed voor het milieu.

Laat de slaapkamerdeur dicht

Dit is misschien ook een tip die je in eerste instantie niet had verwacht. Als je het echter voor elkaar krijgt om de slaapkamer koel te houden, laat de slaapkamerdeur dan dicht. Zo komt de warmte van de rest van de woning in ieder geval niet in de slaapkamers.

Zonwering voor de ramen

Zonwering aan de binnenkant van het raam helpt om de warmte van het zonnetje buiten te houden. Gaat het echter alleen om gordijnen, dan komt er toch nog veel warmte door de ramen je slaapkamer binnen. Het is daarom beter om te kiezen voor zonwering aan de buitenkant. Dan blijft het zonlicht namelijk echt buiten. En de warmte ook. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld zonneschermen, luifels of rolluiken. Rolluiken houden zeer goed het zonlicht tegen. Omdat ze redelijk duur in aanschaf zijn, zou je dit vooral bij de ramen op het zuiden kunnen doen.

Ventilator of airco aanzetten

Overdag lucht je de slaapkamer door warme lucht van binnen naar buiten te blazen. Je doet dat door de ventilator bij een raam te zetten. Kies dan het liefst voor een raam waarbij de wind van het huis af waait. Anders heb je de warme lucht meteen weer binnen. Is het buiten afgekoeld, gebruik de ventilator dan om koude lucht naar binnen te blazen. Eventueel versterk je het effect nog door flessen met bevroren water voor de ventilator te zetten. Uiteraard is een airco ook heel geschikt om de slaapkamer op een prettige temperatuur te brengen en te houden.

Drink voldoende water

Is het toch net iets te warm naar je zin, zet dan in ieder geval een glas of een flesje met water op je nachtkastje.

Gerelateerd