• 29 maart 2024
 Gourmetten: waarom het zó populair is in Nederland!

Gourmetten: waarom het zó populair is in Nederland!

Jaarlijks halen miljoenen Nederlanders tijdens de feestdagen hun gourmetstel weer van zolder. Vervolgens prutten we met de hele familie uren lang met kleine stukjes vlees, schijfjes aardappel en reepjes groente in de gloeiende minipannetjes. Hoe komt het toch dat gourmetten zo’n populair onderdeel is geworden van de Nederlandse (feestdagen)cultuur?

1. Gourmet, probeer ’t eens!

Voor de oorsprong duiken we zo’n vijftig jaar terug in de tijd. Gourmetten dankt zijn opkomst namelijk aan een geslaagde promotiecampagne met de titel ‘Gourmet, probeer ‘t eens!’. Deze campagne werd gevoerd door het toenmalige Voorlichtingsbureau Vlees en het Bedrijfschap Slagersbedrijf en was een reactie op de toenemende populariteit van kaasfondue.

2. Voor ieder wat wils

Gourmetten biedt werkelijk waar voor ieder wat wils. Iedereen kan tenslotte zelf bepalen welke ingrediënten hij of zij in het pannetje stopt: wel of geen vlees, veel of weinig groenten, het kan allemaal. Dat scheelt een hoop gestress over de uiteenlopende dieetwensen van je familie en vrienden.

3. Kant-en-klaar

Urenlang in de keuken staan en uitgebreid dineren zit niet in ons Nederlandse bloed. Veel Nederlanders vinden de feestdagen dan ook behoorlijke stressvol. Tijdens de feestdagen dient er namelijk wél groots uitgepakt te worden. Gelukkig biedt gourmetten dan de ideale uitkomst; er is namelijk geen sprake van ingewikkelde gourmet recepten. Door kant-en-klare gourmetpakketten is het gourmetten namelijk uiterst snel voorbereid, desalniettemin zeer feestelijk en uitgebreid en vervolgens eveneens weer snel opgeruimd.

4. Gezelligheid

Gezelligheid is een typisch Nederlands woord. En wat is er nou gezelliger dan lekker kneuterig met elkaar gourmetten?! Het gezamenlijk bak- en braadproces zorgt automatisch voor een gezellige en dynamische sfeer aan tafel. En doordat je bezig bent, zullen de gesprekken ongetwijfeld aangenaam en luchtig blijven en pijnlijke stiltes en ingewikkelde discussies vermeden worden.

5. Klein maar fijn

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!”. Een uitspraak die menig Nederlander wel eens heeft gebruikt al dan niet heeft gehoord. De kleinschalige vorm van gourmetten sluit hier goed op aan. Gourmetten zal niet snel als overdreven, opzichtig of hoogdravend ervaren worden. Een label dat we als Nederlanders maar al te graag vermijden.

Gerelateerd