• 1 december 2023
 Een kennis overleden? Dit kan je doen om de nabestaanden bij te staan

Een kennis overleden? Dit kan je doen om de nabestaanden bij te staan

Als iemand in je omgeving overlijdt, is dat natuurlijk nooit iets prettigs. Of het nu een jong iemand is die overleden is aan een ziekte of iemand die een vol leven achter de rug heeft en overlijdt aan ouderdom. Het is hoe dan ook iets treurigs voor de nabestaanden. Dan wil je hen waarschijnlijk een hart onder de riem steken. Soms is het lastig te bepalen hoe je dat het beste kunt doen. Vaak is bloemen sturen een mooi gebaar.

Steun met een rouwboeket

In de tijden na het overlijden hebben de nabestaanden het vaak druk met allerlei zaken. Er moet niet alleen een begrafenis of crematie geregeld worden, er komen ook allerlei administratieve zaken aan bod. Misschien wil je een bezoekje brengen, maar als elke kennis dit doet bij de nabestaanden, wordt het in een korte tijd nog een stuk drukker. Rouwbloemen sturen is dan een mooi gebaar. Je laat weten dat je aan de nabestaanden denkt, maar respecteert ook hun tijd. Een rouwboeket kopen is natuurlijk een optie. Wel kun je nadenken over welke bloemen er in het boeket komen.

Soort bloem

Veel bloemen hebben een symbolische waarde. Soms verschilt die symboliek bij dezelfde bloem in een andere kleur. Het is dan voor mensen die weinig weten van bloemen en hun symboliek soms lastig te bepalen wat het juiste sentiment met zich meedraagt bij een rouwboeket. Meestal zijn lelies of rozen een goede en veilige keuze voor rouwbloemen. Ook wordt er vaak gekozen voor chrysanten of anjers. Lelies staan symbool voor onschuld, rozen voor eerbied, chrysanten voor de dood en anjers voor liefde. De precieze symboliek hangt dus wel samen met de kleur van de bloemen.

Kleuren bloemen

Voor een rouwboeket of rouwbloemen is wit altijd een goede keuze. Met witte lelies of witte rozen zit je dus altijd goed in een rouwboeket. Ook als je toch liever andere bloemen kiest, is wit een goede keuze qua kleur. Wit symboliseert onschuld, maagdelijkheid en stilte. Andere kleuren die goed kunnen in rouwboeketten zijn blauw en paars. Paars symboliseert wijsheid en spiritualiteit, blauw rust en trouw.

Andere wensen voor de bloemen

Het hoeft niet altijd naar traditie te gaan. Soms wordt er op een rouwkaart al aangegeven dat de overledene misschien zelf liever bepaalde bloemen wilde. Misschien had de overledene favoriete bloemen in andere soorten of kleuren. Dan kun je de nabestaanden juist die bloemen sturen. In veel gevallen wordt dit op de rouwkaart dus vermeld. Als je het niet zeker weet, kun je altijd voor veilig gaan en witte lelies in je boeket nemen.

Gerelateerd