• 28 april 2024
 Contactgeluid, geluidsoverlast waar je beter niet mee in contact komt

Contactgeluid, geluidsoverlast waar je beter niet mee in contact komt

Rust is bijna nergens meer te vinden. Als het op geluid aankomt, hebben we heel wat last van té sterk geluid, geluid dat té vaak voorkomt of geluid dat langzaam in onze leefgewoontes binnen sluipt. Het is een gevolg van ons moderne leven. Wist je dat contactgeluid een van de meest voorkomende geluiden is? De overlast die het meebrengt, is bijgevolg dan ook een van de meest nadelige geluiden voor je gezondheid. Maar wat is precies contactgeluid, van wanneer spreek je van overlast en wat kun je er aan doen? In dit artikel gaan wij hier nader op in.

Wat is precies contactgeluid?

Bij geluidsoverlast denk je misschien aan buren die lawaai maken, industriële activiteiten in je buurt, wegenwerken of lawaai welke een nabij liggende autoweg meebrengt. Dit is wat men noemt ‘luchtgeluid’. Het geluid verspreidt zich namelijk via de lucht. Een ander soort geluid is het ‘contactgeluid’. Dit wordt veroorzaakt door harde oppervlakken waarop geluid gemaakt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de buurvrouw van boven die met hoge hakken over een houten vloer loopt. Geweldig irritant, niet? Ook gietvloeren, welke toch wel heel trendy en alsmaar meer populair worden, geven vaak aanleiding tot geluidsoverlast. Een ander voorbeeld is een wasmachine welke naast je deur of boven jou staat te draaien en via de grond een bromgeluid verspreidt. Metalen buizen die op de grond vallen, deuren die dicht slaan en ook sanitair veroorzaken eveneens contactgeluid. Het verspreidt zich voornamelijk via de grond en de muren. Je schrikt er telkens opnieuw. Vooral in oude gebouwen heeft men hier last van. Er is geen isolatie voorzien. En we wonen ook heel erg dicht op elkaar. Dat maakt de zaak zeker niet makkelijker. Velen denken ‘ach, we worden het wel gewoon’, maar dat is geen gezonde aanpak. Je hoeft écht niet met lawaai te willen leven.

Waarom iets doen aan contactgeluid?

Contactgeluid, en geluid in het algemeen, is storend. Je nachtrust wordt verstoord. Je wil genieten van de rust in je tuin, maar dit lukt niet door het lawaai van de buren. Als dit meerdere keren na elkaar gebeurt, wordt je prikkelbaar en krijg je stress. Ademhalingsmoeilijkheden en hartklachten zijn vaak voorkomende symptomen. Bij dergelijke symptomen wordt door je dokter rust voorgeschreven. Maar dat is nu juist het probleem: je vindt thuis geen rust meer. Wat moet je dan?

Laat de geluidsoverlast meten

Wanneer spreek je nu precies van geluidsoverlast? In dit kader zijn er wetten opgesteld. Voor industrie en bedrijven bestaat er de Wet Geluidshinder. Voor geluidsoverlast door buren geldt een gemeentelijke regelgeving. Deze is voorzien in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor nieuwe gebouwen gelden ook wetten op gebied van geluidsoverlast. Nieuwe constructies moeten voldoen aan de wetten rond bescherming tegen geluidshinder. Maar wat als je toch met geluidsoverlast te maken hebt? Laat het dan meten door een erkend onderzoeksbureau. Zij komen ter plaatse meten en stellen vast hoe erg het geluid is dat jij ondergaat. Je krijgt een akoestisch rapport en je krijgt advies over hoe je de geluidsoverlast kunt aanpakken. Met deze bevindingen sta je veel sterker wanneer je stappen wil ondernemen.

Wat kun je doen tegen overlast door contactgeluid?

Een gesprek met je buurman kan al een heel eind helpen. Misschien was hij er zich niet van bewust dat hij de oorzaak was van geluidsoverlast. Als hij er echter geen aandacht aan besteedt of wanneer hij het probleem minimaliseert, dan kun je gerechtelijke stappen ondernemen om hem te dwingen maatregelen te nemen. Hier komt je akoestisch rapport dan heel goed van pas.

Wat als je zelf de oorzaak bent van contactgeluid en geluidshinder?

Als iemand klaagt over geluid waarvan jij de oorzaak bent, ga dan zeker niet minimaliseren. Je kunt zelf een meting laten doen. Zo weet je onmiddellijk hoe ernstig het probleem is. Een akoestisch rapport zijn harde cijfers die niet liegen. Je weet precies waar de oorzaak zit en wat je er kunt aan doen. Kamers en werkplaatsen kunnen degelijk geïsoleerd worden. Vooral vloeren, muren en plafonds worden aangepakt. Vloeren en plafonds worden wat men noemt ‘ontkoppeld’. Dit zijn vrij grote werken, maar de resultaten spreken voor zich. Het ontkoppelen betekent dat de verschillende lagen niet meer tegen elkaar vastzitten. Er wordt isolatie aangebracht: glaswol, steenwol, vlokkenisolatie, isolatiefolie of isolatieplaten als ondervloer. In sommige gevallen zijn minder drastische maatregelen al voldoende. Machines kunnen bijvoorbeeld op geluidsdempers geplaatst worden zodat het geluid zich veel minder via de vloer verspreid. Ook een vloerkleed op een houten vloer kan al wonderen doen. Laat je bij het nemen van maatregelen zeker bijstaan door een erkende deskundige. Op die manier doe je geen onnodige kosten die misschien uiteindelijk toch niet veel opleveren.

Een meting ‘voor en na’ kan heel wat opheldering brengen. Als je kunt aantonen dat je er wat aan gedaan hebt en je kunt opnieuw cijfers voorleggen, dan kan dit vooral een definitieve oplossing zijn voor geschillen met personen die last hadden van je contactgeluiden. De gemoederen bedaren en de rust keert terug, letterlijk dan!

Ga de strijd niet alleen aan

De aanpak van geluidsoverlast, of je nu de veroorzaker of het slachtoffer bent, is soms een strijd. Vaak wacht men te lang om het te melden en aan te pakken, en zijn de gemoederen al zo gespannen dat er geen dialoog meer mogelijk is. Van zodra jij last hebt van contactgeluid, spreek dan een professioneel onderzoeksbureau aan. Zij kennen de wetten en adviseren jou wat je het beste kunt doen. Misschien had jij je al doemscenario’s voor ogen gehaald: een burenruzie die alsmaar hoger oploopt, slaapstoornissen en slaappillen of desnoods… verhuizen? Of je denkt dat je oude werkplaats volledig moet gesloopt worden en je een nieuwe moet bouwen die binnen de wetgeving valt? Vaak zijn dergelijke drastische maatregelen niet nodig en kun je met vrij eenvoudige middelen de zaak in orde brengen. Een ding is zeker: je bent niet alleen. Velen gingen jou voor en velen losten het probleem op. Waarom zou het dan bij jou ook niet lukken. Je adviesbureau helpt jou hierbij. Samen met jou zorgen zij ervoor dat contactgeluid aangepakt wordt en voor de toekomst vermeden wordt.

Gerelateerd