• 23 juni 2024
 Bang voor brandgevaar? Zo ga je hiermee om

Bang voor brandgevaar? Zo ga je hiermee om

Brand in huis is voor veel mensen een beangstigend idee. Je moet er natuurlijk niet aan denken dat zoiets jou overkomt. Gelukkig is er veel dat je zelf kunt doen om jouw woning brandveilig te maken. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van een rookmelder en het tijdig uit laten voeren van onderhoudswerkzaamheden zoals cv-ketel onderhoud. Met deze tips kun je veilig en onbezorgd genieten van jouw woonplezier!

Voer tijdig onderhoud uit

Om ervoor te zorgen dat er geen brand uitbreekt in jouw huis, is het belangrijk om goed onderhoud uit te laten voeren aan jouw woning. Zoals bijvoorbeeld het onderhoud van je cv-ketel en controles aan de schoorsteen. Dit kun je het beste laten doen door een professionele expert, zodat je zeker bent dat alles naar behoren werkt. Misschien wist je dit nog niet, maar voor veel woondiensten kun je bij jouw verzekeraar een onderhoudsabonnement afsluiten. Lees de polisvoorwaarden goed door om te zien wat er onder de dekking voor woondiensten valt.

Installeer rookmelders

Een rookmelder is een handig apparaat waarbij rook op tijd wordt opgemerkt en er direct een luid alarm afgaat, zodat je op tijd in kunt grijpen in geval van brand. Het is aan te raden om meerdere rookmelders over jouw woning te verdelen. Zo kun je er één plaatsen in de slaapkamer, woonkamer en in de gang van iedere verdieping. Hang ze liever niet op in de keuken of badkamer, aangezien stoom van koken of douchen het alarm onnodig af kan laten gaan.

Haal een brandblusser in huis

Ook is het verstandig om een brandblusser in huis te hebben. Bewaar deze op een handige plek, zoals in jouw keukenkast bij de schoonmaakmiddelen. Een blusdeken is ook goed om te hebben mocht een pan in de keuken vlam vatten, of jouw eigen kleding. Blus een pan nooit met water, aangezien dit de vlam kan verergeren. Heb je een open haard? Plaats daar dan altijd een emmer zand bij in de buurt, zodat je uitslaand vuur direct snel kunt blussen.

Bepaal een vluchtroute

Het is goed om te weten hoe je naar een veilige plek kunt ontsnappen, mocht er onverhoopt toch een keer brand uitbreken in jouw woning. Bedenk daarom wat de makkelijkste, snelste en veiligste manier is om naar buiten te komen. Zijn er brandtrappen of nooduitgangen? Oefen samen met al jouw huisgenoten deze vluchtroute een keer, zodat iedereen weet hoe te handelen in geval van brand.

Gerelateerd