• 30 mei 2024
 Alles wat je moet weten over een grijs kenteken

Alles wat je moet weten over een grijs kenteken

Veel ondernemers maken gebruik van een bedrijfsauto. Als je ook zo’n auto wilt kopen, moet je niet vergeten dat je hem moet verzekeren. Je kunt voor een standaard bedrijfsautoverzekering kiezen, maar in sommige gevallen behoort een grijs kenteken tot de mogelijkheden. De meeste mensen hebben hier weleens van gehoord, maar lang niet iedereen weet wat dit precies is. Daarom vertellen wij je in deze tekst alles wat je moet weten over een grijs kenteken.

Wat is een grijs kenteken?

Heb je nog nooit een auto of busje met een grijs kenteken zien rijden in Nederland? Dat is goed mogelijk, want deze term bestaat alleen nog in de volksmond. Vroeger was het eerste deel van het kentekenbewijs van bestelauto’s grijs was. Sinds de kentekencard is ingevoerd, wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen kleuren.

Wanneer kom je in aanmerking voor een grijs kenteken?

Ondanks dat een grijs kenteken alleen nog in de volksmond bestaat, kun je er in sommige gevallen nog wel voor kiezen. Dit kan alleen als de auto is ingericht om goederen te vervoeren. Vandaar dat auto’s met een grijs kenteken bijna altijd bestelauto’s zijn. De nummerplaat van voertuigen die een grijs kenteken hebben beginnen vaak een ‘B’ of ‘V’.

Denk overigens niet dat een grijs kenteken verzekeren mogelijk is als je in een voertuig rijdt dat is ingericht om goederen te vervoeren. Nee, want je moet namelijk nog aan een aantal andere voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken. Hieronder zetten wij de belangrijkste voorwaarden voor je op een rijtje.

1) Je bent ondernemer en hebt een btw-nummer.
2) Het voertuig staat op jouw naam en jij bent de rechtspersoon.
3) Van alle zakelijke kilometers die je op jaarbasis rijdt, rijd je minstens 10 procent in de betreffende bestelauto.
4) De laadruimte van het voertuig beschikt over een vlakke, vaste vloer.
5) De laadruimte is niet voorzien van zitplaatsen.
6) De bestelauto plus inhoud mogen samen niet meer wegen dan 3500 kilo.

Waarom een grijs kenteken?

Voldoe je aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kun je voor een grijs kenteken kiezen. Toch zijn er genoeg ondernemers die voor een particuliere bestelautoverzekering kiezen. Soms weten zij simpelweg niet dat zij hun voertuig met een grijs kenteken kunnen verzekeren, maar er zijn ook genoeg ondernemers die geen idee hebben dat zo’n zakelijke autoverzekering voordelen met zich meebrengt.

Wanneer je jouw bedrijfsauto met een grijs kenteken verzekert, profiteer je van de nodige voordelen. Allereerst is er sprake van belastingvoordeel met een grijs kenteken. Daarbij komt dat de aanschafwaarde van de auto lager ligt, omdat de laadruimte niet is ingericht voor personenvervoer. De lagere aanschafwaarde heeft op zijn beurt weer gevolgen voor de premie van de verzekering. Omdat verzekeraars naar de aanschafwaarde van het voertuig kijken, is een bedrijfsautoverzekering goedkoper.

 

Gerelateerd